Additiv manufacturing – en grønnere produktionsmetode

Dette indhold er sponsoreret

Industrien er i løbende udvikling, og det betyder, at der også løbende kommer en nye og mere effektive produktionsmetoder Et af de helt store nye produktionsmetoder i dag er additiv manifacturing, der også i daglig tale kendes som 3d print. Teknikken kan spare energi, reducere transportbehovet og mindske affaldet fra processen sammenlignet med andre produktionsmetoder. Det betyder mindre CO2-udledninger, lavere energiforbrug og øget ressourceeffektivitet – alle egenskaber, der hjælper med at fremme bæredygtige industriprocesser.

Hvad er additiv manufacturing?

Det er en produktionsmetode, hvor man laver et objekt ved at lægge materiale lag for lag. Dette gøres typisk ved hjælp af en computerstyret maskine, der bruger et design fra computeren til at skabe det ønskede objekt. Har det vækket din nysgerrighed, så læs mere om additiv manufacturing her og find ud af, om det er noget, du kan bruge. Der er mange fordele med 3d print i forhold til traditionelle produktionsmetoder: Man kan skabe meget komplekse former og strukturer med additiv manufacturing, som ikke er muligt med andre metoder, og det er også muligt at producere små serier af produkter hurtigere end med traditionelle metoder.

Hvorfor er det blevet så populært i de seneste år?

3d printning er en revolutionerende teknologi inden for produktion og design, til trods for, at den har eksisteret siden 80’erne. Det er blevet så populært i de seneste år på grund af dets evne til at skabe komplekse strukturer med stor præcision og detaljer. Processen gør det muligt for virksomheder at producere prototyper hurtigere end nogensinde før, men også producere dele og produkter mere lokalt. Dette reducerer risikoen for fejl og sparer tid og penge. Desuden giver 3d print virksomheder mulighed for at skabe unikke produkter med et personligt touch, da man kan tilpasse produktet efter kundens specifikationer. Endelig bliver der heller ikke brugt store mængder materiale eller energi under processen, hvilket gør det til en af de grønneste produktionsmetoder.

Er der nogle ulemper ved at bruge 3d printning?

Selvom der er mange fordele ved denne produktionsmetode, så er der også nogle ulemper forbundet med teknologien. For det første er produktionstiden ofte meget langsommere end andre produktionsmetoder. Dette skyldes primært de mange lag af materiale, der skal printes for at skabe et færdigt produkt. Der skal også stadigvæk være en form for kvalitetskontrol, da det ikke er sikkert, at 3d printet er lavet, som man forventede. Derudover er der også en begrænsing på, hvor store dele, der kan printes, men det afhænger af den individuelle printer og dens konstruktion. Teknologien udvikler sig trods alt stadig løbende, så det varer ikke længe, før additiv manufacturing bliver mainstream.